Атанас Епитропу - кмет на Станимака - 1894-1901 г. - Ангел Кръстев

Атанас Епитропу
Атанас Епитропу е бил кмет на града за две години и е избиран за народен представител в Асеновградска околия. Той е един от най-видните представители на гръкоманите в града. Повече от двадесет години е председател на местните гръцки училища. Атанас Епитропу е високоинтелигентен, известен търговец.

С неговото име са свързани много събития от града. За него се говори, че е взел участие в митингите на о-в Крит, държал е тефтерите на възстаниците. При идването си в града се оженва за сестрата на Георги Петракоолу. Отлично владее френски език.

С името му е свързана една от най-вандалските истории в Асеновград - разрушаване надписа на Асеновата крепост. Това е станало по негово нареждане, когато един слабоумен човек е бил нает да унищожи надписа с тесла. Говори се, че при идването си в Асеновград Фердинанд отсядал в дома му.

Умира на 10 януари 1906 година. Погребението се води лично от пловдивския гръцки митрополит, а на него присъстват цялото гръцко духовенство, учители и ученици от всички гръцки училища и множество народ.

------

От тук може да поръчате моите книги

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ