Театърът в Асеновград през сезон 1951-52 - Кирил Светлов












Колективът започна новия сезон 1951-52 г. с пиесата "Село Борово" на Кр. Велков, режисьор Н. Гунов. Последваха "Сватба със зестра" на Н. Деканов, постановка на гостуващия режисьор П. Николов "Имат думата жените", постановката на режисьора от Пловдивския театър Вл. Полянов "Калинова горичка" на Корнейчук, в която за радост на целия творчески колектив участва известната голяма актриса от Пловдивския театър Елена Хранова. Залата посреща всяко нейно появяване на сцената с бурни реакции, одобрение и аплодисменти, а това помага на нашия театър, който с всяка пиеса трябва да води борба за публика. На края на сезона нашият първоучител и режисьор Т. Танев постави пиесата "На дъното", която бе истинска школа и сериозен изпит за театралния колектив.

Помня как в притаения салон публиката следеше с внимание репликите на артистите, разучаваше образите и характерите на тези странни същества, освободени от обществените морални задръжки. Танев споделя:

"Работата ми с асеновградския самодеен колектив винаги ми е доставяла радост и творческа отмора. През 1948 г. - тогава бях режисьор на Пловдивския театър, аз се помъчих да запозная току-що сформиралия се колектив в редица беседи със системата на Станиславски. От тогава насам им поставих 7-8 пиеси. Работата с тях е приятна, защото те не спорят за щяло и не щяло, много внимават и задават добре обмислени въпроси. С някои от поставените пиеси се постигнаха доста скопосани представления. Спомням си премиерата на "Еснафи". Присъстваха актьори от Пловдивския театър. След представлението, изненадани, те казаха, че самодейците ги надминавали". 

(снимка Творческия колектив от "На дъното" - режисьор Тачо Танев)

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ