Параклиси в Асеновград - "Св. Пантелеймон"

Параклисът, посветен на светеца - лечител се намира в махалата ''Метошка'', в район, в който са концентрирани изключително много православни храмове и параклиси. Той в доста стар. Кога е строен първоначално не се знае, но арх. Ангел Стоилов в цитираната от мен негова книга ''Параклисите на Стенимахос - Станимака'' споменава, че параклиса е бил подновен през XIX в.

Заедно с параклис ''Св. Петка'' имат сходен начин на строеж, освен това се намират изключително близо един до друг, което навежда на идеята, че са строени приблизително по едно и също време.

Мястото от към горната част на метошката махала е осеяно с доста скали и това налага строежа на някой постройки, между които и няколко параклиса директно върху тях, използвайки ги и на някои места за основи и стени. Точно такъв е и случая тук, където има нещо много интересно. В долната част на северната стена, точно преди страничният вход към олтара за стена е използвана самата скала, която е варосана в тон със самият параклис.

Точно над скалата е и единственият стенопис в параклиса . Той няма особена художествена стойност, но това в никакъв случай не омаловажава духовното му значение у посещаващите параклиса.

Заради местоположението входът е от южната страна, като до вътрешността се слиза по три стъпала. Покрит е със стари т. нар. ''турски керемиди''. Иконостасът е подновяван скоро. Не е богат откъм икони. Освен четирите канонично задължителни икони от т. нар "царски ред" намиращи се от двете страни на царските двери, над тях има една икона на Спасителя с трънен венец, а на южната стена точно между иконостаса и входната врата има една голяма икона на свети Никола.

Празнува се на 27 юли. В енорията на храм ''Свети Василий Велики''.




ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ