Наводнението в Станимака през 1911 г. - Ангел Кръстев

Поемайки кметския стол през август 1911 г. кметът Христо Ковачев - Манийката трябва да решава много сериозни проблеми. Два от тях имат особено голямо значение за Станимака - преодоляване на последиците от голямото наводнение, станало през юни, и снабдяване на града с питейна вода от м. "Клувията" над село Бачково.

Като основна причина за станалото наводнение се счита бентът на реката, чрез който се осигурява вода за манастирската мелница. За неговото ликвидиране настоява цялото население на града. По тоя повод е проведен и общоградски митинг на 19 юни, на който се решава ликвидиране на бента.

При посещението си в града цар Фердинанд също препоръчва неговото ликвидиране. Комисия начело с кмета Христо Ковачев, заминава за София и успява да издейства средства за изграждането на укрепителни стени. Комисията успява да реши и другия "воден въпрос" - водоснабдяването на града с питейна вода от м. "Клувията" над село Бачково.

На 17 ноември в Общината получават телеграма от София, в която се съобщава, че е подписан указ за водоснабдяването от м. "Клувията".

На 24 декември 1911 г. в местния вестник "Станимашки глас" излиза съобщение на предприемача Никола Македонски, с което уверява населението, че "с изграждената стена до манастирския бент няма да има повече наводнения.

------

От тук може да поръчате моите книги

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ