Параклиси в Асеновград - параклис "Св. Нестор"












Знае се, че по време на Руско - Турската освободителна война (1877-1878 г.), в параклиса са се криели мъжете от Станимака. Жените са се крили на тавана на енорийския храм "Света Богородица Успение". Оттам от едно прозорче възрастна жена е наблюдавала прииждащите руски войски и отстъпването на турските. Това тя е съобщавала на наблюдаващите през таванските процепи млади жени.

След това жените от църквата, както и мъжете от параклиса излезли и посрещнали руските войски. В памет на това събитие параклисът има втора храмова икона на Св. Нестор с дата 1878 година, която е запазена в музейната сбирка при храм "Св. Богородица Успение".

В последствие е подновен с личните средства на най-известният станимашки винар - Аристи Чорбаджака. Самият параклис, заедно с намиращия се в съседство параклис "Свети Христофор" са се намирали в лозята на този известен винопроизводител. Смята се че се е ползвал за наблюдателница към лозята.

Целият параклис е изографисан. Изографисването е станало през 1872 година от местни майстори-зографи, които са оставили истински шедьоври. Вероятно тогава е построен и самият параклис. Еднокорабен, едноабсиден с открита нартика. Предполага се, че е бил засводен.

В периода 2000-2004 г. Красимир и Янко Савкови извършват външен и вътрешен ремонт на параклиса.

Заедно с останалите 11 параклиса към енорията на храм "Света Богородица Успение" са обявени за паметници на културата, Д. в. бр. 38 от 15. V. 1970 г. Д. в. бр. 37 от 17. II. 1939 г. и Д. в. бр. 60 от 1940 г. съгласно закона за Паметниците на културата обнародван в Д. в. бр. 29 от 11. IV. 1969г.

Празнува се на 27 октомври.







ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ