Напускайки Асеновград, поробителят остави след себе си опожарени манастирите - Ангел Кръстев

Манастир "Св. Неделя" (Араповски манастир)
След няколкодневните боеве между двете воюващи страни - руски и турски войски - по склоновете на Родопите, в района на селата Марково, Белащица, Куклен, турската армия е разбита и бяга в паника. На бойното поле остават стотици убити, сто и осем оръдия, боеприпаси.

До манастира "Св. Георги" при с. Белащица са обозите на турската пехота. Сюлейман паша нарежда да се запалят обозите и манастира. Пламъците на горящия манастир озаряват цялата околност. Това ни съобщава в записките си френският военен кореспондент Жорж Ардоа: "Манастирът "Св. Георги" представлява огромна клада. Покривите се сгромолясали сред тази пещ, над която стърчали само запазените комини."

В кореспонденцията си Жорж Ардоа описва и съдбата на друг манастир, сполетян от същата участ - "Св. Неделя". Тук се намирали 85 деца, ученици в манастирското училище. При опожаряването децата се разбягали ужасени. Някой загинали, други черкезите отмъкнали със себе си, а част успели да се укрият. Авторът разказва за съдбата на един монах от манастира "Св. Неделя", който срещнал в Пловдив. Той показал обгорените си ръце и рани по гърдите си.

Жорж Ардоа не съобщава за съдбата на други манастири, но знае се, че и манастирът "Св. Петка" е горял по време на тези събития. В тези пожарища е унищожена част от нашата история - ценни ръкописи, икони, стенописи.

---

тук  може да поръчате моите книги

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ