Георги Данчов "Зографина" - (1846-1908) - художник, зограф, революционер - арх. Стоил Стоилов










Роден на 27 юли 1873 г. в Чирпан. От 14-годишен е жител на Станимака и учи при станимашкия иконописец Алекси Атанасов. 16-годишен изписва вълнуващи образи от старата българска история, в стенописите си в Араповския манастир, помагайки на своя учител.

През 1865 г. е в Цариград. Там той учи литографска техника в ателието на Исарион. През същата година родолюбиви българи го връщат в Чирпан, където открива читалище. През 1867 г. е дописник на вестник "Македония" на П. Р. Славейков.

От 1867/69 г. завинаги е свързан с Левски (3 години организират с него революционни комитети в Тракия). Неотлъчен сътрудник на Левски, без да прекъсва творчеството си на народен будител и иконописец...

Революционната дейност на Зографина не е епизод, тя е съдба, затова носи отпечатък върху цялото му творчество...Значителна за него е срещата му с Петър Чананов в Пловдив - разпространител на политически брошури и др. В борбата за независима българска църква застава на страната на крайната партия. Против всякакви компромиси.

Залявянето на Левски през 1872 г. е жесток удар за него. Не успява и планът му "да освободи Апостола". Делото и обесването на другаря му е в София...На 19 февруари 1873 г в Стара Загора делегатите на ЦРК избират Атанас Узунов за главен Апостол и заместник на Левски, а Георги Данчов за него пръв помощник (апостол). Същата година е и фаталният провал: Атанас Узунов прави опит да изпълни сам смъртна присъда на народен предател (Хаджи Ставри Примо), но само го наранява. Заловените са съдени. Доблестно се защитават, но при разпита името на Георги Зограф става известно... Той е съден и осъден на "вечно заточение в Диарбекир".

Три години по-късно успява да избяга и се отправя за Русия. Това бягство е през гори и планини и преход от 700 км. Задържан в Тифлис като турски шпионин. В Одеса е вече освободен.... А оттам в българското опълчение. Активно участва в Руско-турската освободителна война и в Съединението на България през 1885 г.. Бил е народен представител , помощник-кмет на Пловдив, редактор на вестник "Таласъм".

Починал на 19 януари 1908 г. в гр. София. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ