За параклиса "Света Трапеза" край Горни Воден - Никола Филипов

Идващите от Гърция туристи - потомци на изселили се горниводенци, задължително посещават параклиса "Света Трапеза". В преддверието на този параклис са вградени две мраморни колони от II-III век, когато тук е съществувал римски град.

Но не това е причината за големия интерес към параклиса, а вероятно случката от края на по-миналия век, описана в бр. 407/31.07.1891 г. на в-к "Балканска зора".

Там, след като се дават в оригинал двата латински надписа, пише:

"Преди месец нещо някой синчага отишъл и покопал близо до гореспоменатата църквица една дупка до пет метра дълбока и като срещнал вътре вода, отишъл та разгласил из околните села, че открил аязмото на стария манастир; селяните едва чули и се разстекли отвсякъде да пият от аязмото и да мият с нея болните си; даровете, които са се оставяли при кладенеца, както става в подобни случаи, ги прибира онзи, който изкопал кладенеца и който, казват, в малко време сполучил да събере не по малко от хилядо лева* работа, в пари и разни вещи. Полицията е турила край на това святотатство чрез мерките, които е взела против изобретателния копач на кладенеца. Но суеверието мъчно можеш да изкорениш и ми се чини, че вече никаква полиция в света не може да убеди селяните да не ходят на поклонение на новооткритата аязма."

---
* По това време левът е изключително скъп, употребяват се главно стотинки, има дори монета от 2 1/2 стотинки.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ