Освещаването на храм Св. Димитър в село Мостово през 1997 г.

На 23 август 1997 г. в село Мостово се освещава храм, носещ името на Свети Димитър. Намира се в началото на селото, кацнал на една заравнена тераса, разположена над река Мостовска Сушица. Храмът е разположена на 60 кв. м.

Тогавашния Пловдивски митрополит Арсений извършва освещаването. Присъства отец Боян Саръев и асеновградските свещеници Борислав Манчев и Йордан Георгиев. 

Дарените средства за построяването на храма са от фирма "Бустрем" с управител Димитър Атанасов. Градежът извършва строителна бригада от местни майстори с ръководител Веселин Тютюнджиев.

Дарителят Атанасов споделя, че ловът като негово хоби го е довел в района. Всеки път, когато е преспивал в нечий мостовски дом, виждал икона, като част от интериора. В него твърдо се заражда идеята да дари средства за построяването на храм.

По думите на местни хора, в махала Ряката, намираща се нагоре по коритото на Мостовска Сушица се намират останките от най-стария християнски храм в района, който по техни думи бил разрушен през XIV в. Идеята е от там да се вземат камъните и да бъде изграден зида около храма.

Построяването не минава безпроблемно. Старите поколения мостовци не приемат радушно идеята тук да има християнски храм. Лично кметът на Мостово Николай Крътев заявява, че мостовци са против изграждането му. В крайна сметка той е построен, а на освещаването му идват стотици хора, сигурен знак, че част от мостовци имат нужда от този храм.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ