Прочутият в близкото минало асеновградски майстор готвач Петър Лалутов е предал за поколенията една негова рецепта. Въпреки, че е с име "Родопска", тя е в тема "Станимашка кухня". Това не е случайно, тъй като голяма част от станимаклии са пришълци от Средните Родопи и те носят със себе си кулинарните си традиции, които смесват с различните начини на готвене в града.
Продукти за 10 порции:
Кайма - 2 кг
Растително масло - 0.200 л
Лютеница - 0.300 кг
Сирене овче - 0.300 кг
Черен пипер - 0.010 кг
Яйца - 10 бр
(тегло на една порция - 300 гр.)
В саханче се поставят 15 мл. растително масло и лютеница. Поставя се и каймата, смесена с чер пипер. Прави се отвор, в който се налива останалата част от растителното масло и се чука яйцето. Отгоре се настъргва сирене. Задушава се на умерена фурна.
(снимката е илюстративна)