Домашни рецепти - Ориз с манатарки

Като жители на град, който е разположен в полите на планината, ние максимално се възползваме от нейните блага. Природата дава много възможности за вкусно и здравословно допълнение на продукти за всяка една трапеза.

Скоро споделих спомен от хубава лятна беритба на манатарки. Съхранявани грижливо, те са наш чест гостенин във зимните избори на вечеря. Разбира се, основно вдъхновение за рецептата, която ще ви предложим е класическото ризото с манатарки.

продукти за 4 порции:

- изсушена манатарка - 30-40  гр. 
- ориз сорт "Арборио" - 200 гр. 
- масло 80 гр. 
- пармезан - 30-40 гр. 
- сол или бульон на вкус

технология:

Накисваме няколко щипки манатарки в хладка вода за около 10 мин. Това е важно условие, за да могат резенчетата да поемат течност, да пуснат своите аромати и да станат сочни. Слагаме маслото и в него запържваме манатарките, които нарязваме на едри парчета.

Когато манатарките са готови, добавяме и запържваме ориза. В нашето домакинство не мием ориза, когато правим тази рецепта, защото той пуска нишестето си и става пухкав и кремообразен.

След като оризът придобие прозрачност, добавяме гореща вода (около 500 мл.). Оставяме на бавен огън. 

Когато сервираме, поръсваме с пармезан, за направим препратка към класическото ризото с манатарки. Ароматът на манатарки е прелестен, а чаша бяло вино би била чудесна комбинация с тази чудесна вечеря. Да ви е следко!

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ