Преди 20 години скалата до вир "Бардаклим" в река Чая се разцепва

"Бардаклим" е едно от емблематичните за асеновградчани места. Този вир се намира в река Чая, при нейното навлизане и "разстилане" в града и полето.

Преди 20 години скалата, която се намира в западния край на големия вир се разцепва. Ето как отразява събитието Хари Станчев, описано в местния вестник "Вестител": 

"В 4.20 ч на зараждащия се ден понеделник - 12 май, скалата надвесила се над вирчето "Бардаклим", намиращо се точно срещу улица "Асенова крепост" 41 се разцепи и сгромоляса. Трясъкът, възпроизвел земетресение, е нарушил съня на семействата на Катя Тодорова, Ребреви, Алексиеви и другите живеещи наоколо. 

Истинско щастие е това, че събитието не е станало преди десетина часа, когато до тъмно в неделята, тук все още се къпеха деца, скачайки от скалата в реката. 

Конусовидната скала, чиито източни основи се мият и подкопават от вирчето в основата си, е с диаметър от около 5-6 метра и с височина около 10 метра. Интересно и загадъчно е това, че тя сякаш е прерязана с нож, в посока течението на реката. 

Сега отцепеният блок, заел голяма част от вирчето, е с около 6 метра отдалеченост от върха на скалата. Неговата силна наклоненост към вира при постоянното действие на ерозиращата сила на речното течение, създава условия за последващо преобръщане. И това съвсем основателно буди тревога сред много родители и обществеността на квартала, защото децата неудържимо вече са плъзнали по речното корито".

Следват препоръки от автора към Гражданска защита, да се направи оглед и ако има нужда да се вземат нужните мерки. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ