Посещението на патриарх Кирил в Асеновград - Ангел Кръстев

През 1938 година начело на Пловдивската митрополия застава митрополит Кирил, впоследствие патриарх на Българската православна църква.

На 12 юни същата година той предприема първата си обиколка в духовната си епархия, като посещава Асеновград.

Местните големци и гражданството решават да го посрещнат както подобава. За целта те образуват организационен комитет.

В 5 часа следобед на 12 юни при железния мост се събират всички официални лица на града - кметът Христо Драголов, околийският управител Куюмджиев, всички духовници, начело с архиерейския наместник свещ. Ангел Георгиев, представители на всички учреждения и организации, началникът на гарнизона подп. Младенов, за да посрещнат митрополит Кирил . Учениците от християнското дружество при Втора прогимназия поднасят специален адрес.

На изключителното посрещане митрополит Кирил отговаря с прочувствени слова. От железния мост тръгва литийното шествие с хоругви, духовенството и хор. През целият път до храм "Св. Троица" бият камбаните на всички църкви в града.

Хората обсипват пътя на митрополит Кирил с цветя. Шествието спира на площад "Тракия", където детски хора изпълнява химна на православните християнски дружества "Многая лета".

След пристигането в храма "Св. Троица" е отслужен молебен, а след това митрополит произнася проповед.

Вечерта в Архиерейското наместничество се организира прием. Тук митрополит Кирил, познат като запален турист, приема делегацията на членове на местните туристически дружества "Безово" и "Персенк".

На 13 юни в храма "Св. Троица" е отслужена тържествена архиерейска служба. В храма Негово високопреосвещенство извършва ръкополагане на свещеник за енория от Хасковско.

На същия ден в 10 часа от Пловдив пристига войскова част със своето знаме, което им е връчено предишния ден лично от царя. На площада пред новите хали митрополит Кирил, заедно с всички свещеници, отслужва молебен, а след това произнася подобаващо слово, в което изтъква значението на знамето като символ и светиня.

Така завършва един вълнуващ празник за асеновградчани. Интересно е да се отбележи, че митрополит Кирил и след това многократно посещава нашия град, включително и след избирането му за патриарх на Българската православна църква.

Погребението му в Бачковския манастир безспорно се дължи на това, че е ставропигиален, т.е. намира се под юрисдикцията на Патриаршията, но и на голямата му любов към нашия край. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ