Историята на училище "Райна Княгиня" в кв. Горни Воден - Никола Филипов

Основано и утвърдило се в условията на ожесточена борба срещу гръкоманщината, училище "Райна Княгиня" в кв. Горни Воден се превръща в център на просветната и културната дейност.

Ръководството на училището става инициатор за учредяване на кредитна кооперация "Спасител" през 1939 г., както и за редица мероприятия по благоустрояването, водоснабдяването и хигиенизирането на селото.

През 1934 г. училището става централно за няколко околни села. Директорът получава ранг на средищен директор и отговаря за учебното дело в съставните села на тогавашната Горни Воденска община: Долни Воден, Паная (Руен), Лясково, Яврово и Добралък.

Самата сграда на училището, която и днес се явява най-внушителната сграда в квартала, е била построена за около година време и е била открита на 1 септември 1906 г. Като имаме предвид, че тогава не е имало никаква техника и дори камъните се превозвали с коне и магарета – наистина срокът е фантастичен.

През периода 1959 – 1966 г. с упорития труд на директора Костадин Петров материалната база на училището е обогатена и разширена до ниво, на което и сега биха завидели редица градски училища. В допълнително определена сграда бяха оборудвани работилници по трудово обучение с банциг, циркуляри, бормашини и др. Има отдели за дървообработване, металообработване, шивачество, готварство и др. Към училището има библиотека, музейна сбирка, учебно опитно поле, спортни площадки и др. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ