Кога е бил "Кратун месец" в Станимака

Средата на септември е било особено време за Станимака. Започвало е събиране на гроздето мавруд, от който се е правило прочутото вино.  

Този почти празничен период за града, е продължавал близо месец, като берачи са идвали от цялата околия, дори от Софийско. 

Гроздоберът е започвал на Кръстовден, в противовес с църковната повеля на този ден да не се работи. Въпреки това подготовката за празника е била сериозна, като се е започвало още от предния ден. Свещениците минавали по къщите и ръсели със светена вода за да е осветена новата реколта и благословено новото вино, също както на Водици. 

Рано сутринта лозарите отиват най-напред на църква и след това се стягат за лозята. Воловете, които карат колите с шарпаните, са окичени с чанове и зеленина. На рогата им е сложен златен варак за берекет от лозята. Целият град се оглася от звуците на чановете. Колите с гроздето непрекъснато сноват между лозята и винарските изби. 

В някогашната Станимака замирисва на джибри и младо вино. Идва времето на "Кратун месец", през който виното се пие с кратуни, а веселието няма край. С новото вино идва богатството и благополучието за града. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ