Горчивата съдба на брезовата горичка край параклис "Св. Трифон"

В края на миналия век Харалампи Станчев пише статия в местната преса, с който засяга проблемите, свързани с една от любимите за асеновградчани крайградски зони за отдих. Ето и неговия коментар:

"И доскорошната ни малка гордост каквато бе местността "Св. Трифон", южно от града ни е на път да помръкне. Засадените в миналото брезички и други дървесни видове избуяха. Това, както и непосредствената близост на този зелен "оазис", известен в недалечното минало като "Комсомолския парк", създадоха благоприятни условия за ежедневното му посещение от възрастни, деца и ученици. Но за жалост и от злосторници. Един дори бегъл поглед ще увери всеки, че картината тук става обезпокояваща. Ако тук-таме по стеблата на някое дърво може да се видят грайферите от зъбите на коза, изпусната от контрола на някой дядо или баба, много повече са раните по стеблата на някои дървесни видове от "козите" с два крака. 

Белите петна по стеблата на брезичките и другите дървета, вследствие на остърганата с различни сечива гора, изобилстват. За лекарство събират корите - пояснява ми мой познайник от квартала, изразяващ възмущението си и от развихрилото си бракониерство. Няма да е пресилено ако се каже, че почти половината от брезичките са изчезнали по неведоми пътища. Пресни следи от трион личат по дънерите. По някои личи нескопосаната маскировка с почва. 

Знайно е, че по някои участъци на тази местност текат реституционни процеси. Но знайно е и това, че местността като цяло не е изключена от горския фонд. А това означава, че горичката, дори и нацяло да се реституира съгласно постановките на Закона, ще остане под режим за охрана и контрол от горските власти, изключващ сегашните вандалски действия.

Ненормално е замърсяването на местността с разни отпадъци, каквито, макар и не в изобилие, все още се натрапват. А иде и Трифоновден. Може би ще се намери кой да почисти поне терена, на който предстои общоградското тържество. Но още по-интересно е как ще го оставим след него, защото опитът от миналите тържества ни показва, че контейнерите за смет, поставени от общинските власти, вместо по предназначението им се използват от "изобретателите" за ... маси. 

Дано сега се покажем в нова светлина, пожелават си еколозите.".

----------------------

Проблемите описани по-горе не са се решили, голяма част от местността вече е реституирана, много къщи се появиха наоколо. От хубавата брезова горичка са останали единични дървета и с всяка изминала година стават все по-малко. Събиращите се за Трифоновден компании не се свенят да секат и събират дърва от горичката. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ