Как е построен Железният мост в Асеновград (по спомени на Щерю Кузмов) - Иван Гащилов

"При наводнението през 1887 г. водата нанесе големи пакости... Железният мост, който имаме над реката, е най-тясното място и е толкова ниско поставен, че той не може да побере водите, които биха придошли от оголените и изсечени гори по нашите Родопи. Ние трябва да се подготвим да не ни изненада нещастието. Тук, пред моста, има чупка, която трябва да премахнем. Още при белия камък водата се удря и взема нов курс към Бахча махала, в подножието на тази отблъсната вода се намира издълбан улей (корито), което поема тази отблъсната вода и я насочва към Бахча махала, Домуз пазар и стария път през града и Капсидата. Необходимо е да се даде права линия на водата към железния мост без чупката при белия камък, ако това не стане, водата ще отвлече градините и тук ще стане водовъртеж, което ще пречи на минаването на водата под моста.

Затова ще трябва да вдигнем железния мост по-високо, за да не пропуща повече вода. Повдигането да бъде най-малко 60-80 см. Старите бахчемахаленци казваха: "Вода граница не признава". По-нататък грижите трябва да бъдат пред моста, да не се натрупва много баластра, която редовно да се изгребва.

Това пиша за железния мост, той е направен по моя инициатива като съветник в демократическо време, където тук, на мястото на старата Кокона кюпрюси се правеха все дървени, които едва изтрайваха по няколко години и пак се слагаха нови дървени черни засмолени дървета и те пак не траеха. Тогава при 7 гръцки съветници и 7 български, аз можах да убедя гръцките да се съгласят с мен и да се построи железния мост и да се отървем от постоянно правене на дървени мостове. Затова като негов инициатор и застъпник имам доброто желание този железен мост дълго да служи на гражданите. Аз, Щерю Кузмов, съм на 87 години и като стар човек искам това да стане, да бъде".

"От преди 7-8 години черният мост също е правен от дървена конструкция и струва на общината 50 хиляди лева. Той е толкова прогнил, че едва ли ще издържи 9-10 месеца. За да се направи в града железен мост, ще струва 175 хиляди лева, но той е необходим да се направи, защото е много важен и за сега и за военно време", четем във в. "Дружба", бр. 62/1905 г. В същия вестник бр. 236/28.01.1910 г. пише: "Най-после след дълги очаквания видяхме завчера да се разваля стария десетгодишен дървен мост. Същевременно започна да пристига на части новия железен мост, който ще замести стария. Монтирането ще се извърши от предприемача, който го доставя."

Пак във в. "Дружба" от 25.10.1910 г. се съобщава, че на мястото на стария прогнил дървен мост в Асеновград е вече монтиран новият железен мост от една германска компания, която бе приела доставката му.

Името "Черния мост" идва от чернозасмолените дървета, с които е бил построен старият дървен мост, намиращ се на мястото на по-късно построения железен мост. Железния мост се е намирал точно срещу училище "Христо Ботев". Днес на негово място е построен модерен съвременен железобетонен мост. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ