Тодорова неделя в Асеновград - Ганка Маринова













Първата седмица от Великите пости се нарича Тодорова неделя. Според народните вярвания през тези дни не бива да си миеш косата, за да не ти "бубути главата". Тази забрана е продължение на същото изискване през Сирната неделя. Периодът се определя като преходен и повратен. Трябва да се вземат лични мерки за запазване на здравето на хората. Постът също има отношение към него, защото спомага за телесното и духовното очистване на човека. 

Тодоровден е от непостоянните празници, който се определя съобразно Великден и се пада винаги в първата събота от седмицата на Великия пост. На този празник в църквите се прави тържествена литургия и след това постещите* получават причастие. 

В района на Асеновград най-многолюден е празникът около параклиса "Св. Георги"** (Амбелино), извън града и по посока към село Мулдава. На поляната се вари фасул. Тук се стичат богомолци не само от града, а и от околните села. След литургията свещеникът благославя курбана и всички сядат на празничната трапеза, на която се раздава от фасула и питите, донесени от богомолците. 

Отколешна традиция е празникът да бъде съпроводен от надбягвания с коне, мулета, магарета, каруци. В тези надбягвания взимат участие хора то цялата околия и празникът се превръща в околийски. Следобед състезанията продължават с пехливански борби. 

(снимка параклис "Св. Тодор" в местност Параколово)

--------------
* правилното определение е "постилите"
** параклис "Св. Георги" (Амбелино) няма. Има такъв градски храм, към който се числи параклис "Св. Тодор" в местност Параколово, който авторът вероятно има предвид. 


-----------------

ВАШАТА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ПРОЕКТА

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ