Станимашкия иманяр Иван Шикера и съкровището на Коджабашооглу










В последно време иманярството в нашата страна доби страхотен размах. Много хора вече не просто се увличат по него, но и се опитват да намерят "нещо" и по този начин лесно да забогатеят. 

Ако се обърнем към историята на Станимака, ще намерим една любопитна история, във времето, в което Станимака става Асеновград. В града ни е живяла една доста уважавана личност Иван Шикеров, който бил декоратор, бояджия и фирмописец. Но решил да опита в иманярството. Поблазнила го легендата за голямото богатство на турския чорбаджия Коджабашооглу, което се изчислявало на крупната сума от 2000 златни турски лири. 

Преданието гласяло, че това съкровище е било заровено на входа на Варненското пристанище, а в завещанието четем "От чешмата две крачки на запад и една крачка на юг". То било съвсем плитко  - на две педи под земята.

Там стояло от Балканската война. Много иманяри опитали късмета си, но безуспешно. Опитал и Шикера. Но по време на търсенето се сетил, че през 1911 г. т.е. в навечерието на Балканската война, входът на пристанището бил срещу сградата на старата митница. Иманярските набези били прекратени, когато на варненския кмет му писнало да се занимава с този проблем и забранил да се търси това имане.

Така Иван Шикера останал с празни ръце. 


-----------------

ВАШАТА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ПРОЕКТА

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ