В Станимака се провежда първата "Сказка за корсета"












Сигурно мнозина ще си кажат, че локалния патриотизъм на станимаклии е пословичен и в много случаи неоснователен. Да, но фактите говорят друго. Наистина от Станимака са тръгнали много хубави неща. Хубаво е ние да ги знаем.

Ето например първата сказка за женския корсет е изнесена в Станимака в салона на Българската гражданска дружба. И това е станало на 6 юни 1905 година. Тя е била представена от видния станимашки гражданин г-н д-р Божков.

Точната тема на сказката е била: "Дамският корсет и следствията от неговото употребление".

Лекторът се бил погрижил, щото, онова което казва, да бъде възприето в максимална степен от неговите слушатели. Даже били изработени нагледни материали от местен художник примитивист - на големи табла били представени всички подробности и аксесоари на дамския тоалет. Всичко това било поставено на изящно нарисувано голо тяло.

Наложило се мнението, че корсетът може да създаде неприятности, когато някой запален любовчия трябва за минути да стигне до желаната цел.

След сказката се разгорял спор и присъстващите се разделили на две "за" и "против" женския корсет. Известният станимашки бакалин Запраиди се оплакал, че му е омръзнало всеки божи ден да затяга корсета на жена си - доста добре охранена станимашка кирия. Много често при това затягане гайтанът се късал и всичко започвало отначало. Затова предвидливият съпруг се запасил с 50 м дебел и здрав гайтан, та когато мадам Запраиди кихне, да не може гайтанът да се скъса и да виснат тлъстините на дамата. Когато това се случвало все пак, дамата се виждала в ужасно състояние - ставала много грозна от висналото безформено тяло.

Но имало и друго мнение и то била на прочутия станимашки донжуан Митьо Ганиолу. На него най-голямо удоволствие му доставяло смъкването на женския корсет. Това той правел бавно, наслаждавайки се на женската красота. Даже при една видна станимашка дама (нека скрием името и) карал учителката по пиано да свири бавен инглишвалс, докато свалял корсета. Неговият разказ бил толкова увлекателен, че някои мъже с по-слаби ангели лигите им протекли.

Какво да се прави - мъжка слабост!

(снимката е илюстративна)


-----------------

ВАШАТА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ПРОЕКТА


ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ