Винарските изби в старите махали Амбелино и Бахча махала (Из спомените на Апостол Н. Беждремов) - Иван Гащилов













Името Амбелино идва от гръцката дума "амбел" - лозе. На това място са били някога станимашките лозя. Доскоро тук и до в. "Вигла" се намираха подивели лози, които свидетелстват за старото лозарство в града.

За да се отиде в Амбелино, трябваше да се мине през българската Бахча махала. Първите жилища възникнали около прочутия бахчемахаленски извор "Топлици" върху манастирски градини. Оттам е наименованието Бахча махала.

За граница между Амбелино и Бахча махала служел един от каналите на р. Чая. Той минавал през сегашната улица "Янко Хаджиев" и задвижвал мелницата, която се намирала на мястото на сградата на туристическо дружество "Безово". На този канал е имало малък мост "Кемерчето" и по него се влизало в Амбелино.

В една от първите къщи на тази махала живееше дядо Димитър Фучеджи, по занаят бъчвар. Майстор на нови бъчви, каци и ремонт на стари. Аз запомних сина му Янко Д. Фучеджи, който ремонтираше и нашите винарски съдове. От Янко Фучеджи нагоре започваха амбелинските паянтови къщи на два ката, с балкончета и издадени еркери. Къщата на Панкоолу беше оградена с високи дувари като всички чорбаджийски къщи, с голям двор, вътре със сайванти и линове за грозде, дълбоки изби с големи бъчви, бежаклици за сушене на пашкули и казани за варене на ракия. С два входа - от ул. "Янко Хаджиев" се излизаше на ул. "Антим I" N 3. Друга прочута винарска къща беше тази на Алаверата, с големи линове и бъчви и много дълбоки изби, на ул. "Антим I" N1. До нея беше тази на хаджи Тома с дълбоки изби и дълъг дувар, обявена за паметник на културата.

На ул. "Антим I" N 8 беше чорбаджийската къща на Тодор Чавката, с големи изби и линове за грозде. Неизвестни лица го убиха през 1926 г., когато вечерял с внука си Кузма.

На сегашния N 12 беше голямата двуетажна сграда, винарска изба на Георги Епсиланти с бежеклик и фурна за печене на пашкули. Същата беше с голям склад за тяхното съхранение. Къщата беше с два входа - на ул. "Антим I" и на ул. "Неофит Рилски" N 3. Тъй като Георги Епсиланти и съпругата му Фанка бяха учители и преподаваха частни уроци по гръцки език, складовете им бяха наети от двама братя Васил и Перикли Камбанови, които събираха и изкупуваха по 100-150 хиляди тона грозде. Хубавото памидово вино го продавали в собствената си кръчма в гр. Хасково. Спомням си как с наближаване на Коледа и Нова година от Асеновград за Хасково потегляха цели кервани от каруци, натоварени с пълни бъчви вино (по 10-15 коли).


И последната винарска изба на ул. "Антим I" N 16 беше на братя Тодор и Вангел Чавка, също с големи складови площи.

На ул. "Патриарх Евтимий" N 31 бяха жилищните сгради и винарски изби на хаджи Атанас Каварджията със собствена пивница. Тази кръчма беше единствената в града, която продаваше целогодишно само хубаво вино и гроздова ракия "Чайка", с което си беше спечелила клиенти от София.

На ул "Св. Георги" се намираше винарската къща на братя Данаилови. Сега на нейно място е построен супермаркет. Срещу тях се намира къщата на Андон Налбантов, обявена за паметник на културата и реставрирана като "Дом на металурга". За онова време триетажна съвременна сграда точно срещу южните врати на черквата "Св. Георги" беше къщата на В. Андониадис Черпанлъ. Преди своята смърт съпругата му Василики завеща цялата къща на Старопитала. Други по-големи винарски къщи в махала Амбелино бяха тези на Йогоолу Георги Найденото.

Дотук разгледахме винарските изби в махала Амбелино, редно е да кажем нещо и за тези от Бахча махала.

На сегашната ул. "Кубрат" N 3 и N 4 се намира къщата на Петракоолу. На ул. "П. К. Яворов" е била голямата къща на Георги Хаджи Кузмов с широк двор и големи изби. Сега на това място са построени детски ясли "8-ми март". По-надолу е винарската изба на Павел Боев (Въцата). До нея - тази на братовчед му Тома Боев. Друго забележително за Бахча махала беше училището "Патриарх Евтимий", на първия етаж с киносалон. То се намираше на мястото на днешното училище "Христо Ботев". Малко по на север от него беше сградата на кино "Феномен", която по-рано служеше за складово помещение на манастирската валцова мелница по-късно опожарена и изгоряла до основи. Тогавашният началник на пожарната команда беше Апостол Найденов, който почина от сърдечен удар два дни след пожара.

На ул. "Градинска" (сегашната "Юрий Гагарин") навремето беше малката чаршия с бакалници, кафенета, кръчми, месарници, магазини, гостилници и други. 

(снимката е илюстративна)

* Статията упоменава стара градска топонимия. Много от улиците днес са с различни имена.  


-----------------

ВАШАТА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ПРОЕКТА

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ