Асен Димитров - Сеню (1910-1965) - кларинетист от село Тополово - д-р Иван Василев

















Тополово е село, в което се раждат изкусни народни музиканти. Най-личен измежду тях е Асен Димитров - Сеню.

Той е роден през октомври 1910 г. Завършва основно образование в родното си село. "Сеню беше виртуоз кларинетист - казва за него учителят му Йордан Запрянов - Още от ученическите си години имаше силна наколнност към народната музика".

На 17-годишна възраст у Асен се очертават силно въображение и усет към народната музика. Баща му, бай Димитър, му купува кларинет. Тогава той се учи от свирните на дядо Ванчо от с. Новаково. За късо време от самоук изпълнител израства като истински музикант. Събира се с известния за времето си акордеонист Никола Янков, също от с. Тополово.

По-късно към двамата се присъединява и Петко Джангозов от с. Искра - цигулар. В този състав Асен се изявява като изключителен народен талант.

За него Атанас Атанасов от Асеновград, любител на народната музика, който има предпочитание към свирнята на Асен, казва: "Като участник в Отечествената война, заминавайки за фронта начело на нашата колона, яхнал бял кон, Асен Димитров свиреше народни мелодии. Оттогава датира връзката ми с този изкусен свирец."

След време Петко Джангозов скъсва с музикалната си дейност и Асен се насочва към младия талантлив цигулар Райчо Йорданов - Раиф, също от Тополово. В състава влиза и акордионистът Андон Ацалов от Асеновград, известен като изпълнител на градска музика. Този състав придобива още по-голяма популярност и печели симпатиите на много свои почитатели.

Изключителен в изпълнението си, обаятелен, красив, сериозен, Сеню печели сърцата на публиката от пръв поглед. Той умее да поднася на слушателите истинска народна музика. За голямо съжаление тогава нямаше техника за записи. И така не можа да се запише това голямо изкуство с изключение на петте записа, направени в радио "Стара Загора" около 1950 г. и няколко по-късно в радио "Пловдив".

Едни от най-творческите години на Асен бяха, когато в неговия състав влизаха Георги Бошнаков от с. Козаново, акордеонист, Аврам Аврамов от Новаково, цигулар, и известният китарист Васил Боев.

Днес има много състави с прекрасно изпълнение, някои от които се ползват от мелодии и мотиви на Асен Димитров. Той е помогнал за израстването на много народни таланти като Никола Янков от Леново, Калофер Симеонов от Избегли и др.

Макар и без музикално образование, благодарение не само на природната си дарба, но и на своя упорит, труд Асен Димитров се издига и като изпълнител, и като творец със създаваните от него мелодии: "На изпращане", "Тополовско хоро", "Асеново хоро" и др.

Възхитен от народната музика, създавана от Асен Димитров - Сеню, Емануел Фрин от гр. Рен, Франция, е създал оркестър "Тополово", с което селото се е прочуло и във Франция 

изпълнения на Асен Димитров може да чуете тук

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ