Станимашки търговци искат да пътуват до Лиеж с половин билет












Края на 19 век и началото на 20-ти е време, в което българинът опознава света, пътувайки. Чест за всеки заможен по това време човек било да излезе извън България, да види света и после.... да разказва. Но естествено за това са били необходими и много пари. Ех, българинът е изобретателен. Не са изоставали в това отношение и нашите дядовци. Ето една любопитна история.

През 1905 г. в Лиеж - Белгия се провеждало голямо, всемирно изложение. Мнозина български индустриалци и търговци решили да го посетят. Станимашките - също. Записали се 15 души. Търговската, земеделската и индустриалната камара поела инициативата да организира групови пътувания с 50 % намаление. Все пак - световно изложение, заслужава си.

Но групата от Станимака поискала да получи билет за всеки поотделно, което озадачило служителите в железниците, но те не се противопоставили на една такава идея. По-късно се оказало, че половината от записалите се не отиват в Лиеж, а в други европейски градове - Виена, Берлин, Париж, Марсилия, Цюрих, Щутгарт и Лиеж накрая. Посоченият маршрут бил на на известния наш съгражданин Митьо Ганиолу. Една проста сметка показва, че въпросният предприемчив човек е щял да пристигне на всемирното изложение един месец след закриването му. БДЖ усетили хитрината и наредили да се издават само групови билети.

Така мечтата на Митьо Ганиолу да обиколи Европа с цената на половин билет пропаднала. Попарени били и другите мераклии за шмекерии.

Е, всякога номерът не минава. 

(снимката е илюстративна)

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ