Апостол Зоки - прочут станимашки винар












За малагата на станимашкия винопроизводител Аристиди Чорбаджака се разказват легенди. Не само за нейната сладост и пивкост, но и за сложната технология, по която се правила малагата. 

След изграждането на асеновградския Винпром извикали Чорбаджака да прави малагата. Работил що работил Чорбаджака, но вече на преклонна възраст, преди да напусне предприятието му поискали рецептата, по която прави малагата. Но той отказал и сега не се прави малага по оригиналната рецепта на славния станимашки майстор. 

Че Чорбаджата е бил най-ценения и търсен майстор на малага е факт, но значи ли това, че в Станимака/Асеновград е нямало и други майстори на това превъзходно вино?

Има ли нещо реално в тази история или това е една легенда, разправяна от местните на червените винени напитки? Трябва ли да приемем легендите за реални или да приемем, че Чорбаджака не е бил единствен в производството на малага в града?

Апостол Зоки, така се е наричал един от големите винари в града в миналото. В неговата къща, която се е намирала малко по-надолу от пл. "Тракия", е имало винарска изба. В един от броевете си местният вестник "Дружба" ни съобщава, че "Апостол Зоки, прочут лозар, в къщата си правеше хубави вина и конкурираше Чорбаджака с прочутата си малага". 

Според мнозина, трябва да се вярва на подобни информации, които ни навеждат на мисълта, че не само рецептата на Чорбаджака е причината в Станимака/Асеновград да се произвежда прочутата малага, а и хубавите сортове грозде в града. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ