Мраморна плоча разказва за историята на храм "Св. Георги'" в асеновградския квартал Горни Воден











Храм "Св. Георги" се намира в старинния център на селото, непосредствено до някогашния пазар.

Църквата датира от XVII век, според намерената мраморна плоча. Надписът на нея гласи:"Андроникос, велик ритор Рангавис издигна този свещен храм в годината 1687" . Отдолу с по-малки букви има друг текст:

"Свещената църква изгоря на пепел на 6 юли 1903 година на големия пожар, който разруши половината от селото и се възобнови отново с разноски на воденци, 25 март 1905 година" . Никола Филипов изказва мнение, че и двата надписа са направени през 1905 година - т.е. след възстановяването на храма. Тази си хипотеза той базира на факта, че в първия надпис годината 1687 е изписана с букви и след това в скоби е дадено съвременното и записване, а през XVII век годините са се записвали с буквени означения. Вероятно текста е взет от старинна мраморна плоча, която е била унищожена по време на пожара, година и половина след който църквата е отново съградена.

Теодор Пеев в една публикация в местната преса дава друг вид на този надпис. Той изглежда по следния начин:

"Андроникос Мачос с ръкопис - Велик ритор, събра свещениците в този храм на годината 1687" . Тук наистина по-малко става ясен целия смисъл на текста, но пък едно със сигурно става ясно. При построяването си този храм е бил подвластен на Цариградската архиепископия. Щом централният храм е бил под властта на Цариград, то и селото е било с преобладаващ гръцки елемент.

Костадин Буюклиев също прави опит за датировка на най-важните събития от живота на храма, но посочва грешни данни. В своя статия във вестник "Вестител" той отнася построяването и към годините 1685-1686, а възстановяването и към 1907 година, въпреки, че на мраморната плоча изрично е указана датата 25 март 1905 година (тогава е бил завършен ремонта).

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ