Съдбата на изоставените училища в асеновградските села Добростан и Орешец













Във високопланинските асеновградски села Орешец и Добростан се рушат две големи сгради. Това са училищата, които отдавна са пусти, заключени и нефункциониращи. 

Още в края на миналия век, започват различни инициативи за тяхното съживяване под една или друга форма. Еко какво ни информира местната преса от онзи период:

"Търгове с тайно наддаване ще продават изоставените училища във високопланинските села Орешец и Добростан, стана ясно. Шест милиона за орешенското и двадесет милиона за добростанското иска минимум общината.

Пропадна оригиналната идея върху същия общински терен в Орешец да се инвестира с проект за санаториум , финансиран от КЦМ. Терените са с данни на природни резервати, уникална флора и фауна все още може да се задържа там, алармират еколози". 

-----

Четвърт век по-късно е повече от ясно, че намеренията не са реализирани.

Въпреки, че последното изречение остава мистерия за нас, чрез абсолютната липса на смисъл, оставаме с ясната убеденост, че това са два обекта, които могат да се използват по всякакъв начин в сферата на социалния туризъм, с оглед на дефицитите на леглова база от подобен тип в района към настоящия момент. 

Бъдещото функциониране на хижа "Марциганица" донякъде ще запълни този дефицит, но въпреки това, легловата база за съответния тип туризъм остава крайно малка. 

(снимка - училището в село Добростан)

източник

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ