Битката при Караагач (Брестник) - Христо Попов

Четири дена преди станимашкия търговец Апостол Стратиев да отбележи с кратка записка в своя търговски тефтер, че "и в нашия град дойдоха братушките", II гвардейска дивизия и драгунската бригада, начело с генерал Краснов преминават река Марица в местността "Кимера", с намерение през с. Паша махле (Крумово) да настъпят към Станимака. Било 16 часа, когато генерал Краснов разбира, че в района на Брестник е съсредоточена голяма част от турската отбрана. Два часа по-късно генералът решава да атакаува селото.

II и III батальон на Литовския полк настъпват към Брестник от към източната и северната страна на селото. На около триста крачки турските позиции откриват стрелба. Залягат в дълбокия сняг на някаква оризова нива. Затаяват дъх. Отпред се виждат къщите на селото при внезапните озарения на турските оръдия. Сред хаоса на пушеци и сняг при общото настъпление към позициите на врага падат мнозина. Сред тях е и подпоручик Сергей Орловски.

В североизточната част на селото се съсредоточават отстъпващите турци. Те разчитат от височината на позициите си да решат сражението със своите "вносни" винчестери и оръдия. Напразни усилия! Генерал Краснов хвърля срещу тях резервните части на Гексколмския гренадирски полк. Тук е подпоручик Андрей Кригер. Приближават покрайнините на селото под непрекъснат обстрел. Врагът е залегнал зад оградите, стоборите, къщите. Първите се натъкват на турските щикове. Шестнадесет щика с хрущене се забиват в младото тяло на "баш москов гяура". Андрей е смъртно ранен.

При направения анализ на обстановката генерал Краснов установява, че се е вклинил остро в турския фронт, чиято отбрана се увеличава непрекъснато от пристигащите отстъпления на врага при Марково и Белащица. Решава се да се отдръпне в посока на с. Крумово, оставяйки в село Брестник два ескадрона, които гъвкаво да поддържат заетите позиции. Дадена е разпоредба ранените да бъдат изтеглени в посока на Ортахан.

На 5-17 януари по "висша" заповед генерал Краснов се отправя със своите части към Станимака. Генерал Дандевил поема атаката срещу Брестник. Велинският и Петербургският полкове освобождават окончателно Брестник от нашественика. Загиналите геройски руски богатири от 4 вечерта и 5 сутринта на Гексколмския гренадирски полк са погребани в братската могила на с. Брестник. Тук са погребани и всички бойци от Литовския полк, оставили телата си на бойното поле на 4 януари.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ