Невена Йорданова (1921-1944) - партизанка - Ангел Кръстев

















Родена е в Асеновград на 3 февруари 1921 година. Израства в беднота, но в здраво и добро семейство. Завършва прогимназиалното си образование в училище "Отец Паисий", а по-късно в девическото професионално училище.

Невена от рано попада в средата на прогресивната асеновградска младеж. Ненавършила четиринадесетгодишна възраст тя вече е член на РМС.

Тя не завършва професионалното училище, защото е изключена за активна комсомолска дейност.

Ненамерило препитание в Асеновград, семейството се преселва в Пловдив. Невена полълва редиците на тютюноработническия пролетариат. Домът на Лазар Трифонов често посреща нелегални партийни и комсомолски дейци. Невена изпълнява различни партийни задачи с особена смелост.

През 1943 година полицията арестува съпруга на Невена Йорданова и го изпраща в концентрационния лагер "Еникьой". Домът им е поставен под постоянно наблюдение. При опит да бъде арестувана успява да се укрие и избягва в Асеновград. Тук оставя малкото си дете на родителите си, които отново се преселват в Асеновград и отива партизанка в отряд "Антон Иванов".

Трудните условия на партизанския живот каляват младата партизанка "Цеца". Командирът я определя като "самарянката на отряда" - да се грижи за болните си и ранени другари. Въпреки това тя участва и в редица акции на отряда.

Настъпват тежки и мъчителни дни за отряда, останал без храна през зимата на 1944 година. Група партизани правят опит да се доберат до гр. Батак, но са открити.

Към партизанския лагер тръгва многочислена войска и жандармерия, водена от капитан Динев.

Започва най-тежката и трагична битка в историята на партизанското движение в страната. Отряд "Антон Иванов" загубва 121 от общо 153 партизани.

След известно лечение Невена Йорданова е подложена на мъчения за да се изтръгне от нея информация. Всички опити обаче са безсилни. И така на 15 март 1944 година, заедно с други свои другари-партизани Невена Йорданова е разстреляна. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ