Параклис "Св. Георги" в село Бачково

Параклис "Св. Георги" в село Бачково - Хаджи Славчо Кисьов Параклисът е собственост на Бачковския манастир. Построен е със средствата на манастира през 1850 г. по времето на игуменството на архимандрит хаджи Кирил (1848-1852 г.).

Той се намира на голямата манастирска нива "Перивола", чиито земи биват продадени на селяните от Бачково, след Първата световна война от игумена архимандрит Паисий Пастирев. Населението е чувствало необходимост от земя за отглеждане на тютюнев разсад. Тогава манастирското управление решава да продаде земите с уговорка, че параклисът няма да се събаря.

Днес на мястото на бившата манастирска нива е застроен новият квартал на Бачково срещу "Водопада", който носи името Периол.

На 6 май всяка година изпратен от манастира йеромонах е отслужвал Света литургия, манастирът е раздавал курбан от агнешко, а населението от селото се е черкувало, освен в селския параклис "Св. Георги" и в този параклис, като се е организирало общоселско веселие с хора.

Параклисът не е изписансъс стенописи. През 1970 г. беше поставен въпросът на Градския народен съвет, под предлог, че параклисът създава трудности за движението, тъй като е на средата на улицата и трябва да се събори.*

Връзката на манастира с параклиса и голямата нива се е осъществявала по стария римски мост, част от който се вижда прилепен до ресторант "Джамура".

Голямо наводнение на 12 юли (Петровден) - 1900 г. отнася една част от моста. По този мост на 20 януари 1878 г. са минали руски войски, начело с капитан Георги Кремели, грузинец, който изпълнил поръчението на ген. Дандевил със своя взвод да освободи селото и манастира.

От голямата манастирска нива, спирайки се пред параклиса "Св. Георги" и прекръствайки се, освободителите дават няколко изстрела, братята монаси виждат, че идват освободителите, камбаните забиват, а монасите с хоругви и песнопения пресрещат момчетата на десния бряг на Чая.

Параклисът "Св. Георги" е паметник на културата от местно значение.

----------
* - Тогава Хаджи Славчо Кисьов в длъжността си на началник отдел "Култура", сезира нужните органи и с помощта на Националния институт за паметниците на културата, параклисът се запазва.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ