Параклиси в Асеновград - параклис "Св. Петка"

Построяването на параклиса се отнася към втората половина на XIX в. Граден от дялан камък и хоризонталните дървени пояси, наричани “кушаци” или “сантрачи”, изработени от дървени греди и поставени на разстояние. 

Покривът е двускатен и е покрит със стари "турски" керемиди. Подобно покритие може да се види все по-рядко в Асеновград и региона. 

Светлина в него влиза само от две малки прозорчета - едното над абсидата, другото - в самата абсида. Има само един вход в южната му част. Вътре е семпло обзаведен.

Изграден върху скала, той се намира в най-западната част на Асеновград, буквално очертавайки границата на града.

На някои места при градежа скалата е използвана и като стена, което е честа практика при строежа на параклисите в тази част на града, където планината доминира като ландшафт.

Намира се в близост до параклис "Свети Пантелеймон", с който са изключително сходни като строеж. Подновен е през XIX век. Кога точно не се знае, но на архивна снимка на стамимашката пожарна, снимана преди повече от век, ясни се вижда, че към онова време, този малък каменен параклис е в добро състояние.

Към днешна дата е поддържан чрез ремонти и освежаване. 

Той подобно на параклиса "Свети Димитрий Мироточиви" и съседният нему "Свети Пантелеймон" е построен точно върху скала, като дори на някой места скалата е използвана и като стена. Намира се на улица "Крива" и намирането му, особено за човек, незапознат с разположението и сложните криволици на улицата (неслучайно наречена "Крива") е много трудна задача, успехът на която граничи с късмет. 

------

От тук може да поръчате моите книги

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ