Разрушеният асеновградски храм "Св. Марина" - Ивайло Мирчев

Храмът седмица  преди да бъде разрушен
Храм "Св. Марина" е бил един от най-старите и красиви асеновградски храмове. Градежът му се отнася към края на XVIII или началото на XIX в.

Представлявал е ансамбъл с прилежащи към храма (запазени и днес) параклис "Св. Василий Велики", камбанария и жилищна постройка за свещеника и семейството му, както и параклис "Успение на Св. Анна".

Църквата е била трикорабна, с двускатен покрив, имало е и балкон за певците. Абсидата е била петстенна. Вкопана на около 2 - 2.5 м. под нивото на земята, тя е съхранявала в себе си един от най-красивите иконостаси в целия регион, изработен през 1802 г. Голяма ценност за храма е била и икона на Св. Харалампий, която е със сребърен обков.

Интериорна снимка на храма
В началото на 60-те години на миналия век, градската управа взима решение да се проправи основен път през Асеновград, който да бъде връзката с Родопите. За целта се трасира зона през южните части на града, в която попада и храм "Св. Марина".

Иконостасът се демонтира, църковната утвар, ценни икони, сред която и тази на Св. Харалампий се пренасят в параклис "Св. Василий Велики". В последствие там се монтира и иконостаса, добавят се и иконите.

Прави се спешно заснемане, защото процесите са необратими и храм "Св. Марина" живее последните си дни.

През 1962 г. храмът е разрушен и през мястото, на което се е намирал е оформена улица, която днес носи името "6-ти януари".

Мястото (с червено), където е бил разположен храмът
Преди 7 години по улицата бяха извършени ремонтни дейности в участъка, където се е намирал храм "Св. Марина", които наложиха разкопаване на дълбочина до 3 м.

Старите хора с умиление гледаха запазените зидове и си спомняха за този истински архитектурен шедьовър в духовната карта на Асеновград, който е даден като свидна жертва в битката за урбанизация.

Имам щастието да притежавам 14-те фотографии, които са направени седмица преди разрушаването на "Св. Марина" и детайлно са запазили интериора и екстериора на този прекрасен, вече несъществуващ асеновградски храм.


ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ