Надписи на гръцки език в параклис "Въведение Богородично" (Калиницата) - Ивайло Мирчев

В Асеновград и периферията на града има над 50 самостоятелно изградени параклиси (извън църковните и прицърковните пространства). Ревностната вяра на местното население ги е запазило за поколенията във вид, в който те са били първоначално построени.

До 1934 г. Асеновград официално е носил името Станимака. В града е имало много голяма общност от гърци или население, самоопределящо се като гръцко. В тон с тази етническа самооценка, голяма част от изписването на текстове по иконите на храмовете е ставало на гръцки език. В десетки асеновградски параклиси има запазени подобни надписи. Повечето от тях се датират от последната четвърт на XIX в. когато възстановяването на стари или построяването на нови параклиси в града и околностите му е било интензивно.

Снимките са на три от "Царските" икони в параклис "Въведение Богородично" (Калиницата). На патронната икона ясно се вижда надписването на гръцки език. Чест прави на българите, че не посягат на езика в иконографията и стенописите, който не е български. В Асеновград няма случай, в който поради някаква причина да е бил заличен съзнателно надпис на гръцки език.

Макар и врагове на бойното поле, ние сме били събратя във вярата. Християнството има трансцендентен генезис, то е надмирско. Именно затова, подобни свидетелства за трансетническа религиозна толерантност са с изключителна стойност.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ