Стенописите в манастир "Св. Неделя" - израз на борбата за духовна независимост - Ивайло Мирчев

Винаги, когато посещавам храмове или параклиси, аз с интерес разглеждам стенописите. Навремето, когато масово хората са били неграмотни, ролята на зографите е била огромна. Неслучайно стенописите са били наричани "Богословие в картинки", защото те са разкривали догматичната същност и светите личности и моменти в живота на Църквата.

Освен в чисто патрологичен, исторически и есхатологичен план, стенописите могат да ви изненадат с конкретни моменти от бита на хората в даден исторически период. Например този стенопис от манастир "Св. Неделя" (Араповски манастир).

В дясно е изобразен Св. Константин-Кирил Философ, канонизиран от Православната и Католическата църква за светец и за равноапостол. Проповядвайки на народа, той е в одежди, кореспондиращи с догматическото изискване.

Вижте обаче хората в ляво. Прави ли ви впечатление тяхното облекло? Типичното облекло на български селяни от втората половина на XIX в. Цървули, навуща, потури, пояси, калпаци. Е, неслучайно Араповският манастир е бил гнездо на революционери срещу гръцката духовна гнет. Защо "Народът" е само мъже? Вероятно силно изразеният патриархален модел в семейството е намерил израз и в тази стенописна сцена.

"Свети Кирил проповядва Христовото благовестие". Това е надписът, който е в горния край. Да, безкрайно интересен стенопис.

Когато влизате в храма, отделете повече време за да разглеждате. Чрез гледане, може да се видят много неща, които и за нас да са "Богословие в картинки".

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ