Харалампи Станчев - (1927-2009) - журналист

Харалампи Станчев, или както всички го наричат Хари, произхожда от здрав родопски корен. Роден е през 1927 г. в с. Соколовци, Смолянско. Целият си съзнателен живот той свързва с нашия град, където живее до кончината си.

Завършил престижната за времето си Търговска гимназия в Пловдив, той отдава всичката си енергия на финансовото дело в града. Над 20 години работи като старши и главен счетоводител и началник на отдел "Планов" в системата на общинските промкомбинати. Още толкова години го свързват с Асеновградската община, където отдава силите си като инструктор и главен специалист по бюджета.

Харалампи Станчев остава в съзнанието на асеновградчани със своята журналистическа дейност. Десетилетия той е кореспондент на в. "Отечествен глас" - Пловдив, "Народен спорт" - София, на Радио Пловдив и Радио София. Израз на неговата признателност и заслуги като кореспондент е приемането му за член на Съюза на българските журналисти, както и удостояването му с държавни и професионални награди и отличия.

Като автор на "Асеновград - люлка на спорта през XX век", "Ах тези асеновградчани", "История на Винзавода в Асеновград", той показва на дело как трябва да се интерпретира и представя пред масовия читател богатото исторически наследство на нашия град, към което той има особена слабост.

Смъртта го заварва да подготвя четвъртата си книга, която за съжаление остава недописана. Израз на неговата упоритост да осветлява важни моменти от историята ни е и откриването от него на единствената засега снимка на винарската легенда Аристи Чорбаджаков.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ