История на храм "Св. Георги" в квартал Амбелино

Храм "Св. Георги е построен в периода 1845-1848 година, като българска черква, в двора на която било построено българско училище. Намира се в югоизточната част на града в старата махала Амбелино (днес квартал Свети Георги).

Kaто архитектура и конструкция е една от първите такива в България. Според спомените на старите хора и специално на старата асеновградчанка Мария Янкова храмът е строен три години. Главен майстор за построяването бил Васил Димов от известното със своите майстори - строители родопско село Югово. По-късно той е човекът, построил и моста при Бачковският манастир.

Готвач на строежа бил именно дядото на Мария - Янко Янков. Този разказ на баба Мария се потвърждава и от една манастирска книга, намерена в църквата, в която е било записано, че същата "е построена от двама братя Васил и Костадин, заедно със своите калфи и чираци от село Югово". На това място преди е имало два параклиса - "Свети Архангели" и "Свети Георги", които били опожарени от кърджалиите, а по-долу още два параклиса. Легендата твърди, че в единия от тях - "Св. св. Козма и Дамян" е склопил очи Паисий Хилендарски. В чест на пребиваването на първият български възрожденец населението решава на мястото на опожарените параклиси да се изгради величествен храм "Свети Георги".

Построен по подобие на храм "Свети Георги" в Зографският манастир (дори се твърди, че майстор Васил специално бил на Атон за да го види преди да построи Амбелинския). Строежът започнал през 1845 година и завършил през 1848 година. Храмът бил построен с волни пожертвования на населението от Асеновград и околията. Средствата за построяването му възлизали на 30 000 тогавашни гроша.

Към храма е имало и училище. Това се вижда от списъка на Основните училища в Асеновград, през 1902-1903 година, където 59 ученика от 3 и 4 отделение са били към училището при храм Свети Георги - кв. Амбелино. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ