Домашни рецепти - Щедра станимашка туршия

 










С идването на есента, всеки започва приготовления за зимнината. Ето и нашето предложение за следните варианти:

1. Туршия с карфиол, камба и зелени домати
2. Туршия със зеле и моркови
3. Зелени домати

При всички видове, основното нещо е ингредиентите да са нарязани на средно големи парчета. В дъното на съда (тук използвам 10 литрови съдове) се слагат листа от целина (кервиз) и апсирин, който е надежден консервант. Слагаме солта, захарта и оцета, както и няколко скилидки чесън.

Започваме да нареждаме парчетата, като по средата отново слагаме листа от целина. Отново нареждаме до горе, като накрая за капак отново слагаме листа целина. Заливаме с вода до гърлото на съда, след което затваряме и обръщаме съда. В рамките на около 10 дни до 2 седмици обръщаме съда по няколко пъти на ден.

Няма универсална рецепта за туршии, всеки я прави, както я усети най-добре вкусово. Тази рецепта се ползва в нашето семейство вече близо 30 години и ни харесва. Да ви е сладко!

съотношение (на литър съд):
- 1 супена лъжица сол
- 2 супени лъжици захар
- 1 кафена чаша оцет
- 1 апсирин

(съотношението се прилага реципрочно спрямо съда, който ползвате)

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ