Домашни рецепти - Едросмляна селска лютеница











Лютеницата без никакво съмнение е една от "визитките" на България, що се отнася до традиционна кухня. Всеки има свои предпочитания за вкуса и гъстотата на така любимата ни зимнина, но аз ще ви предложа нашата семейна рецепта.

Ние харесваме по-сладка лютеница, с по-едро нарязани съставки. Освен това ползваме и готови пюрета, които комбинираме с печени пиперки и патладжани. Съветваме ви да купувате пюре от Турция или поне турско производство, защото в по-голяма част от българските има картофено нишесте. Любимата ни марка е "Tat".

За количество около 15-17 буркана от 0.800 мл. или около 50-60 от "детски храни" готова лютеница са нужни следните продукти:

- 3 кг. пюре от домати
- 3 кг. пюре от червени пиперки
- 4 кг. червени пиперки
- 4 кг. едри патладжани
- 3 пакетчета (20 гр.) кимион
- 800 гр. захар
- 150 гр. сол
- 400 гр. олио

Изпичате патладжана и пиперките по желан от вас начин (чушкопек, ламарина, горелка). Оставяте ги под капак за известно време, след което ги белите. След това с машинка за мелене на месо ги мелите и разбърквате добре.

Използвайте винаги голям съд за бъркането на лютеницата. По възможност широк и не толкова дълбок, защото това спомага за доброто разбъркване на цялата консистенция. Слагате смелените пиперки, патладжани, след което и пюретата. Разбърквате добре.

Следва изключително важна част от приготвянето на лютеницата. Предварително загрявате добре олиото и го изсипвате върху разбърканата смес. По този начин олиото допринася за аромата, като прави своеобразна запръжка. Отново разбърквате добре. Добавяте солта, захарта и кимиона. На слаб огън варите и разбърквате бавно в рамките на около 15-20 мин.

Сваляте от печката и насипвате горещата смес в бурканите до началото на гърлото. Важно е бурканите да са абсолютно подсушени. Когато сте готови, слагате бурканите в съд с вода. Когато водата кипне, засичате 30 мин., след което махате бурканите от огъня. Оставяте ги с капачките надолу, с което приключва и целия процес. Лютеницата ви е готова. Да ви е сладко!

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ