Премиите на Дмитрий Мидрас от станимашаката тютюнева фабрика

Годината е 1905, а главно действащо лице в тази любопитна история е находчивият собственик на първокласната тютюнева и цигарена фабрика "Цар Иван Асен II" Дмитрий Мидрас.

За да сломи конкуренцията и реализира по-голяма печалба, амбициозният тютюнопреработвател обявил шумно в пресата, че във всяка стотна цигарена кутия, негово производство, има премия за купувача - банкноти от 5 и 10 лева. Но търговците на едро решили да го надхитрят. След като закупували големи количества цигари, те късали бандеролите, прибирали премиите и пущали на пазара така обработените изделия.

Наложило се Мадрас да наеме детектив, който да проследи къде изтичат парите. Естествено всичко било разкрито.

Данъчните власти посъветвали собственика на фабриката вместо да си създава излишни главоболия с премиите да намали цената на цигарите. Съветът бил реализиран и всяка кутия поевтиняла с 10 ст. Но зевзеците продължили да задяват Мадрас, питайки го кога пак ще пусне цигари с премии. Дмитрий и сега не им останал длъжен, като им отговорил: "Ad calendas graecas - когато дойдат гръцките календари". Историците пък казват, че гърците, за разлика от много древни народи, просто са нямали календари.


ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ