Домашни рецепти - Желе от дюли (Пелте)

 














Навлизаме в периода на зимнините. В "Кухнята на Мариета" Мариета Мирчева те имат запазено място. С удоволствие ще споделям с вас нейни рецепти, за да сме ви полезни в производството на домашно приготвена храна.

Измивате добре 2-2.5 килограма дюли до премахване на мъхчетата. Нарязват се на средни парчета заедно със семките (те са източник на пектин, който желира крайния продукт). Заливат се с 3 литра вода, за да се покрият добре.

Важно условие за тези, които искат да предпочетат цвета на желето. Ако искате натурален цвят, слагате да варите веднага след нарязването. Ако искате по-червеникав цвят, оставяте парчетата 15 минути да се окислят и да променят цвета си.

Започвате варене и добавяте (по-желание, ако искате по-наситен аромат) индрише, наричано още мирищико.

След като сместа заври, оставяте до момента, в който боцкайки дюлята е вече мека. Приблизително 30-45 мин.

Прецеждате добре и добавяте захарта. Съотношението е 1 килограм захар за 2 литра течност. Вари се до редуциране на течността почти наполовина.

Пробвате дали е готово с лъжица. Гребва се и се капва капчица върху охладена във фризер или хладилник чиния. Ако капката не се разлива, а остава цяла, значи желето ви е готово.5 минути преди да се свали от огъня се добавя 1 чаена лъжичка лимонена киселина или сок от половин лимон.

Редуцираната течност се налива в бурканчета гореща, бурканчетата се обръщат обратно.

Ако желаете стерилизиране, докато сместа се вари на котлона, може да оставите бурканчетата без капачки за 20 минути на 80 градуса във фурната.

Препоръчително е да се консумира с мекици, катми, палачинки, пържени филийки, гофрети, бухтички и други обичани от децата храни.

Да ви е сладко!  

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ