Набраните сърнелки |
През месец октомври природата е особено щедра на аромати и цветове. Именно в този месец растат и сърнелките. За мнозина, това са най-предпочитаните гъби, а късната есен ги насища със слънце и прекрасен вкус.
Ето и нашата рецепта за малко по-нетрадиционно тяхно приготвяне. Повярвайте, получава се невероятен резултат.
Сърнелките се забърсват внимателно с кухненска хартия (важно е да не ги миете), почиствате ги от пънчетата и се нарязват на половинки. Ако са по-големи, може да се нарежат и на четири. Бланшират се в подсолена вода за около 10-12 мин.
Готовите шницели |
Панировката се приготвя от 2 яйца, сол на вкус, брашно и малко вода, за да стане хомогенна каша. Потапяме гъбите в готовата смес и пържим в предварително нагорещено олио. Отцеждаме в кухненска хартия.
Шницелите могат да се консумират и топли и студени. Ароматът на гъбите дава чудесен вкус и двата случая. Напитката, с която ще "полеете" тази храна ще оставим на вашия избор и предпочитания. Добър апетит!