Станимашка кухня - Хардало с нахут на фурна (рецепта на Петър Лалутов)

 








Една от традиционните станимашки гозби е "Хардало". Това е невероятно вкусна зимна яхния от телешки джолан и нахут. Задължително се готви в глинен гювеч.

Връщаме се десетилетия назад. Зима е. Сняг е натрупал, навсякъде е тихо, комините пушат. Във фурните са наредени глинените гърнета, в които като в лаборатория, бавно се раждат чудеса. Кулинарни магии.

Нахут или "сланутък", както го наричаха преди години домакините в Асеновград се накисва от предната вечер. На другия ден, вече набъбнал се стрива с ръце, за да се почистят и паднат люспите. Тогава нямаше консерви с готов нахут.

Телешкия джолан се слага в гърнето, добавят се нахута, лук на едро, скилидка чесън, червен пипер, сол и съставка, която в Асеновград се ползва - 1 супена лъжица оцет.

Всичко се залива с гореща вода и бавно огъня се засилва, за да може гърнето да поема температурата постепенно. След като заври, печката се намаля и на умерена температура се вари 2 до 3, може и 4 часа. Вече всичко е омекнало и се е сварило. Джоланът се обезкостява и така нашето "Станимашко Хардало" е готово.

Връщаме се в настоящето. Вече има консерви, електрически фурни и начини да направим хардалото почти толкова вкусно колкото на печка с дърва.

---------------

Един от легендарните готвачи на Асеновград е Петър Лалутов. Предлагам ви дословно и неговата майсторска рецепта за Станимашко хардало:

Продукти за 10 порции (по 0.330 кг, от които 50 гр. обезкостено месо, 30 гр, нахут, 220 гр. бульон)

- 1.200 кг. телешки джолан
- 1.200 кг. свински кости гръдни
- 0.400 кг. нахут
- 0.020 кг. червен пипер
- 0.100 кг. лук
- 0.030 кг. чеснов лук
- 0.060 кг. оцет
- 0.030 кг. сол

Продуктите се почистват добре и се поставят по възможност в гърне в сурово състояние. Пече се на фурна при бавно и умерено подгряване цяла вечер.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ