Защитника на станимашките села Гуга войвода - Евдокия Караиванова









Едно женско име в героичната история на Асеновградския край буди удивление и патриотична гордост. Името на Гуга войвода. Сведенията за живота и са твърде оскъдни.


Не е установено точно къде е родното и място: Според едни тя е родом от село Избеглии, с според други източници - произхожда от село Карареизово (днешното Болярци), Пловдивско. Това, което се знае за нея, е повечето от легендите и преданията за нейните подвизи.

Коя е Гуга войвода и защо е станала хайдутка. Да се обърнем към преданието и тръгнем по неговите следи.

Гуга била обикновена млада българка. Била женена от три месеца, когато мъжът и Браню трябвало да побегне в планината, за да се спаси от преследванията на турците. След девет месеца тя родила детенце. Местните турци непрекъснато я разпитвали къде е Браню. Накрая тя не могла да изтърпи ежедневния тормоз, оставила рожбата си в селската църква, и отишла в гората да дири мъжа си.

Гуга била юначна и смела жена. Умеела да стреля по-добре от мъжете, да върти едновременно два ятагана.: и с лявата и с дясната ръка. Заради храбростта и сръчността и, хайдутите я избрали за войвода на своята чета, в която участвал и мъжът и. Много и смели са хайдутските действия на малката дружина на Гуга войвода. Тя наказвала строго и безмилостно, но справедливо турските изедници.

Според преданието тя пленила изедник от село Катърли (днешното Боянци), като го наказала по следния начин: завела го на върха на стръмната местност "Анатемата", завързала го на една празна кола и го пуснала в пропастта. Друг неин подвиг е пак в същото село. Тя успяла да влезе, преоблечена като калугер, в спахийната кула в селото и забила ножа си в дирека на кулата.

Дружината на Гуга войвода се състояла от шестима храбри опитни юнаци. Легендата разказва, че обсегът на нейните действия бил твърде голям: тя достигнала чак до Бяло море.

Докато хайдутите били единни всичко вървяло добре и дружината имала успехи. Ала веднъж в битка с врага бил убит Браню. Между момчетата възникнал спор кой да се ожени за Гуга. Скарали се хайдутите, започнали да се бият и сами се унищожили. Гуга изкопала общ гроб и ги заровила всички заедно. Останала сама - без мъж, без дружина, без дете, тя престанала да хайдутства и броди из планината.

Така свършва и легендата за Гуга войвода.

(снимката е илюстративна)

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ