Георги Данчов е рисувал поп Ангел Чолаков - Светла Москова

През 1997 г. Светла Москова публикува на страниците на вестник "Вестител" една много интересна информация, свързана с нейно откритие. Ето и цялата статия:

"През изминалата година се навършиха 150 години от рождението на възрожденския художник Георги Данчов Зографина, а през настоящата - 160 години от рождението на Васил Левски. Двамата са свързани със свята дружба, посветена на заветното дело за освобождението на България. 

Държавната художествена галерия в Пловдив подготви голяма изложба от творби на Георги Данчов наречена "Те създадоха България". 

В нея чрез портретите на Левски, Ботев, Стамболов, княз Александър I Батенберг и други възрожденски личности, художникът изразява почит към плеяда български мъже, изградили основите на съвременната българска държава. 

По повод 112-та годишнина от Съединението на България, вестник "Вестител" публикува снимки и документален материал за поп Ангел Чолаков, един от видните участници в акта на Съединението от асеновградския район. Сравнявайки една рисунка на Георги Данчов с портрета на Ангел Чолаков, установих, че по всяка вероятност става въпрос за едно и също лице. 

В инвентарната книга на пловдивската галерия рисунката е записана под заглавието "Въстаник". Изследвайки графичното творчество на този автор, прехвърлих стотици портрети на лица от духовния клир, участвали в Априлското въстание и Освобождението. Стигнах до заключението, че лицето, изрисувано на тънък лист хартия, допоясно изображение на млад мъж с брада и мустаци, расо и калимавка, сигурно е участник в опълченското движение. Причината за това беше кръстът върху неговата шапка, който е опълченски. Затова си позволих да нарека творбата "Опълченец". 

За моя голяма изненада фотографията на поп Ангел Чолаков ми напомни на въпросната рисунка. При сравнение на типологичните белези се оказа, че портретът е възможно да бъде на новаковския борец от 6 септември 1885 г. Биографичните му данни показват, че е напълно възможно тези две големи личности - Васил Левски и Ангел Чолаков да са се срещали многократно. И двамата са работили с Левски, и двамата участват в акта на Съединението, даже Георги Данчов е бил избран в първото временно правителство в Пловдив на 6 септември.

За съжаление художникът по неизвестни засега причини не е успял да направи литография на своята рисунка, за да може да тиражира образа на Ангел Чолаков и да го популяризира така, както става с образите на Левски, Ботев, Алеко Константинов, майор Райчо Николов и много други светли личности от нашата трагична история. 

Идентифицирането на портрета на Ангел Чолаков, нарисуван от Георги Данчов, е нов щрих към биографията на двамата велики българи, свързани и с историята на асеновградския край.  

източник

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ