Обществената баня на Тома Шикера в Станимака - Ангел Кръстев

Банята на Тома К. Шикеров е открита през 1915 година, научаваме от в. "Дружба" в броя му от м. юни, където четем, че "Тома Шекеров е открил нова баня на ул "Цар Асен" N5".

Дълго време Шикера не правил ремонт на банята, въпреки че се занимавал с подобна дейност. Едва през 1929 година, той решил да извърши основен ремонт. Всички помещения били основно ремонтирани, както и затоплени.

Независимо от това станимаклии продължавали да се къпят по домовете си, или в синьо-зелените води на Чая. В разговор със съседа си, известният печатар Васил Дърваров, Шикера се оплакал за слабото посещение в банята. Решили да пуснат обява, та дано посещенията да се увеличат. И това не донесло особен резултат. Тогава Дърваров казал на Шикера да опише някакъв интересен случай и ще го пуснат на страниците на вестника. Така Тома Шикеров описал един случай, когото отпечатали в бр. 267 от 11 юни 1930 година, като "Куриози". Ето какво четем в статията:

"За великденските празници през 1929 година А.Л. от града ходил на баня. След като се завърнал у дома си, се оплакал на близките си, че си е забравил в банята на Шикера джилетката. На другия ден запитал прислугата в банята дали не са намерили джилетката му. Отговорили му, че не са намерили такава вещ. През 1930 година същият пак отишъл на баня и след като се завърнал у дома си, съобщил на близките си, че си е намерил джилетката. Съобщил това и в банята. Какво се оказало. Когато се обличал при посещението в банята през великденските празници на 1929 година, той я облякъл под ризата си и като се съблякъл тази година, установява, че джилетката е на гърба му. И сега вече я поставил над ризата, за да не я търси пак догодина из банята на Шикера". 

(снимката е илюстративна)

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ