В началото на XVIII в. йерусалимския патриарх Хрисант Нотарас посещава Станимака

 











Първата половина на XVI в. е един период на духовно възраждане в Сенимахос. След инвазиите на чепинските потурнаци, който разрушават пагубно болшинството духовни твърдини в района, в Стенимахос се наблюдава засилено строителство на църкви и параклиси.

Гръкоманщината още не е навлязла с цялата си сила в ежедневието на града и българската общност все още отстоява своите религиозни свободи. Именно през този период в града ни става едно знаменателно за цялата му църковна история събитие. През града, по път за Бачковския манастир минава йерусалимския патриарх Хрисант Нотарас. 

Това е изключителен момент за местната духовна общност. Главата на целият православен Изток - именно тук в Стенимахос. Това дава на града особен авторитет, като един град с доста сериозни духовни традиции, когото висшия клир уважава и с радост навестява.

Патриарх Хрисант Нотарас е племенник на и пряк приемник на патриарх Доситей. Роден е в град Коринт и получава блястящо образование в италианският град Падуа. Интересното в случая е, че в италианският университет бъдещият Йерусалимски патриарх учи рамо до рамо със силистренският митрополит Йоан Комнин (1658-1719 г.).

Хрисант Нотарас заема патриаршеската катедра от 1707 до 1731 година, когато умира. Той знае няколко езика и се счита като един от най-голямите ерудити, заемали Йерусалимската патриаршеска катедра в този период.

(снимка дефилето на река Чая при Станимака) 


-----------------

ВАШАТА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ПРОЕКТА


ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ