Камбанарията на храм "Св. Димитър"













Камбанарията се намира на десетина метра на запад от храма. Като форма и градеж е близка до тази на храм "Св. Богородица Дълбоката". Кулата-камбанария е с часовников механизъм, ориентиран към изток-запад.

Градена е през 1891-1892 година. На източния и край има надпис на който четем: "В царуването на Н. В. Фердинанд I - Княз Български съгради се тая камбанария (на I-та българска църква, като се постави голяма камбана, при иждивения за нея), за храма".

Надписът е поставен от енориашите още в годината на нейното съграждане - 1892г. Кулата е висока 15 метра.

Камбанарията на храма е била завършена през 1894 година, но поради различни причини инициаторите за нейното построяване успяват да дарят часовника за нея, който е и трети за града (другите два са в "Св. Богородица Успение" и "Св. Георги" - кв. Амбелино), едва през 1904 година. Покойния архитект Стоилов публикува в местната преса една уникална снимка, дарена му от Хр. Попов. Снимката е правена на 17. II. 1905 година , когато е и направен и самият монтаж на часовника. На тази снимка по лицата на християните и дарителите се вижда една истинската радост от наличието тази безценна придобивка.

Часовникът е с двоен циферблат, за да може да се вижда и от двете страни колко е часа. Да се грижи за часовника и за неговата изправност бил ангажиран Кочо Табаков. Той се славил и като най-добрия майстор по поддръжката на часовници в района.

Това истинско бижу е работило до 1947 година, като до последно за него се е грижил майстор Васил Бинев, който е поддържал и часовника на църквата в Горни Воден. 


-----------------

ВАШАТА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ПРОЕКТА


ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ