Модата на шапките в Станимака от началото на миналия век










За съвременния българин, в това число и асеновградчанин, носенето на шапки както от мъжете, така и от жените е въпрос на изисканост даже на култура и възпитание. Това е естествена част от облеклото и на никого не му прави впечатление този факт, с изключение на отделни особено екстравагантни случаи. Не така е било обаче в началото на миналия век, когато тази мода е прохождала в Станимака и като всяко едно начало трудно си е пробивала път.

Ето какво четем във вестник "Дружба" от 1910 г."

Думата ни е за женските шапки и мъжките каскети - и едните и другите със своите неестетичност и несъразмерност представляват едно смешно зрелище по главите на жените и мъжете, които се разхождат из улиците на града.

По улиците ще срещнете дамски шапки по форма на пчелни кошери, на хаврузи, на тенджери пачеджийски, на гърнета, на гювечи от кисело мляко, на индийски чалми и делиормански гъвжи и какво ли не още, които произвеждат у всекиго смях, и съжаление. Колко иначе красиви дами са се обезобразили и угрозили под такива новомодни шапки. Но пуста мода, как да се оставиш от нея. Женска суетност и нищо повече.

Немалко смешни са станали и мнозина мъже с новомодни каскети, едни от които приличат на бачковски шарени торби, а други - увиснати и разтегнати като детски гащи. Но нали е модно, то трябва да се поддържа и да се маймунствува, иначе ще ни нарекат простаци. Пък, не дай Боже, да срещнеш в тъмното семейна двойка с таквиз новомодни шапки, тогаз няма да ти е до смях, а ще тътриш да бягаш надалече, щото уплахата ти ще е всесветска, че не знаеш човек ли, дявол ли иде насреща ти. Добре ще е да се гласува един закон за модата и тогава може би ще се ограничи това безобразие с нея".

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ