Слугинчето на станимашкия богаташ Перикли П. Емануилов











Изглежда, че в миналото доста силно е било разпространено явлението господарите да задирят хубавите си слугинчета. Нещо повече! Твърде често те са ставали жертва на тяхната похотливост. За такъв случай разказва в "Дружба" от 1904 г.

"Преди няколко дни в пловдивския вестник "Потайности" се появи антрефеле, което оповести, че Перикли П. Емануилов е изнасилил слугинята си, която очаквала наскоро да роди. Откъде черпи нашия събрат тия си сведения, не знаем, но тая новина е вече достояние на всекиго и знайно е, че слугинята Ана Пачеджиева, на около 17 години, е непразна от 8 месеца и се пази в къщата на зет и.

Както се говори момичето не отричало, че е изнасилено от господаря си - факт, който ида да се потвърди от обстоятелството, че роднините на Перикли са употребили всички усилия, за да омъжат момичето за някой си "ерген-дядо", само и само да се тури капак на тази мистериозност. За тая цел предлагали на нещастната девойка една доста кръгла сума - около 2000 лева, и нещо покъщнина. Обаче последната не само че не приела, но още заявила, че ще иска удовлетворение от похитителя на честта и чрез надлежния съд. Властите са вече в дирите на престъплението. Как ви се струва, читателю, това не иде ли да потвърди турската поговорка: "Сой ковар?"

Обръщаме внимание на онези български семейства, които дават дъщерите си за слугини, да внимават в какви ръце ги поверяват, защото в тоя свят широк има хора всякакви.

Финит коронат опус. Вестникът ни беше под печат, когато ни съобщиха, че Ана Пачеджиева е добила отроче от женски пол. Хай нека е хаирлия!" 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ