Атанас Свещаров (1847-1930) - революционер - Ганка Маринова












Атанас Николов Попвасилев (по-късно наричан Свещаров защото се е занимавал с правене на свещи) е роден на 23. II. 1847 година в с. Горни Броди - Сереска околия. Живее и работи в гр. Серес.

През 1868 година той научава за организирането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Заминава във Влашко, за да се включи в нея, но четата вече е била преминала Дунава.

По-късно (1875г.) потегля за Херцеговина, за да вземе участие в избухналото въстание. Той и други доброволци биват задържани в Сърбия и върнати в Румъния. Установява се в Турно Магурели. По това време започва събирането на доброволци за четата на Христо Ботев. Атанас Свещаров, заедно с неколцина българи-емигранти се записа доброволец.

След разгрома на четата той бива затворен в София, заедно с други заловени въстаници. Последвала е обща амнистия и Свещаров е пуснат на свобода. Завръща се в родния Серес. Тук той е един от видните дейци в борбата против гръцката пропаганда.

Последвалите две Балкански войни променят живота на много български семейства в тоя край.

През 1913 година, след подписване на Букурещкия мирен договор, Свещаров със семейството си идва в Пловдив. Оттук, заедно с по-малката си дъщеря, заминава за гр. Ксанти.

През 1919 година гръцката армия окупира Западна Тракия. Той избягва в София, а след няколко месеца се установява на постоянно местожителство в Асеновград. В нашия град прекарва спокойни старини. Занимава се със свещарство. Умира на 12 март 1930 година. 

(снимка източник)

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ