Родословието на професор Балан води началото си от Станимака - Христо Попов













Малко известен факт е, че родословието на професор Александър Теодоров-Балан по майчина линия води началото си от Асеновград, от станимашката фамилия Грекови. Нейният баща Панайот Греков, бягайки от ужасите на войните се преселва от Станимака в Бесарабия. Неговата далновидност и умен характер му извоюват авторитет и уважение сред българите преселници.

Той получава пълномощия да управлява българската колония там и е един от настоятелите на на гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Болград. Поддържал контакти с управителя на Молдова - княз Богориди, Панайот Греков е бил спомоществувател на редактирания от Г. С. Раковски вестник "Дунавски лебед".

Неговата дъщеря Мария се омъжва за Стоян, син на дядо Мартин Балан. Прякорът му идва от Баляни, защото всичките от рода му са били бели, светлокожи. Дядо Мартин пък след 1829 година за втори път се преселва в бесарабски Болград, където се оженва за бежанка от град Сливен. И така от брака между Мария Грекова и Стоян Балан се раждат петима сина и една дъщеря. Първородният син Георги бил опълченец, а след Освобождението завършва Военно училище и воюва при война Сливница.

Преди започване на Сръбско-българската война братът на Мария Грекова - Димитър, е бил дипломатически агент на княз Батенберг в двореца на сръбския крал Милан. По-късно Георги участва в Балканската война като командир на VII рилска дивизия, а през Първата световна война с чин генерал командва II българска армия.

Вторият син е професор Александър Балан, който е роден в с. Кубей - Бесарабия, на 15.X.1959 година. Завършва началното си образование в селското училище в Кубей, продължава образованието си в с. Кормит и гимназия в Болград. Следва в Прага славянска филология и специализира в Лайпцигския университет. Става учител в Пловдив, София и професор в Софийския университет до 1934 година.

След него третият син е Мартин, завършил право във Франция, един от първите кметове на София .

После идват професор д-р Атанас Теодоров, създател на катедра "Съдебна медицина" при университета, един от основателите на Медицинския факултет и последен е Михаил Балански, завършил инженерство във Виена и работил в БДЖ.

(снимка източник)

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ